Çarşamba, Temmuz 22, 2009

MAHALLEMDEKİ FİLM SESLERİ –YAZLIK SİNEMAM

Ben çocukken çok sıcak olmazdı yaz geceleri…
Ben genç bir kız olduğumda da sıcak olmadı yaz geceleri…
Benim bol yıldızlı,tahta sandalyeli yazlık sinemam vardı…çocukluğumda ve ilk gençliğimde…

Hava kararınca; amerikan süvarilerinden kaçan bir Kızılderili kabilenin arasına karışıverirdim çoğu geceler,ata binip dörtnala koşarken yada nehir kenarında ateş yakıp Kızılderili ezgilerini söylerken hiç hava sıcak olur mu, en sevdiğim kabile reisi öldürülürse
Nasıl buz keser yüreğim yazmış ,sıcakmış …
Yada nefesimi tutmuş polisiye bir macerada Paris sokaklarında yağan yağmurda sıcak mı ? ne sıcağı…

Kimi geceyse terkedilmiş Meksika kasabalarından geçen ve kötü kalpli kovboylara meydan okuyan yakışıklı bir kovboyun yanı sıra dolaşırken, esen çöl rüzgarlarında mevsimin farkına mı varılır..

Bindokuzyüz yetmiş sekiz yazında Grease filminde Sandy ve Danny’nin aşkı beyazperde de, gökte yıldızlar…etekleri uçuşan bir genç kızın yüreğinde kanat çırpan kelebeklerin rüzgarı bahar eder geceyi de sıcağı da..

Oysa onbeş yıldır tahta sandalyeler gitti gideli;
yıldızlar,
yaz serinliği,
çekirdek çıtırtıları,
alaska- frigo,
buz gibi gazoz,
gece yarısı mahalleyi dolduran Kızılderili şarkıları,
nal sesleri,
yağmurun tıkırtıları hepsi hepsi gitti…Sadece kavurucu bir sıcaklık sardı…

İklim değişirken dünya da,yazlık sinemam da ,renkli ampullerin aydınlattığı giriş kapısı ve haftanın filmi afişlerinin asılı durduğu bol ışıklı camekan da,, esintili yaz serinliği de yenik düştü…ne ılık yaz rüzgarlarıyla mahalleye yayılan film sesleri,ne serin uykular,ne de umut dolu rüyalar kaldı…

21.temmuz .2009

2 yorum:

  1. nostalji yaşıyoruz.. cümle alem duysun.. bu gece yazlık aile bahçesi sinemasında.. nostalji yaşayanların serüvenleri var.. iki film üst üste, alt alta..el tuyuşmak yok..fruko şişelerini fırlatmakta yok..
    tahta sandalye bulamadım gülüm sana.. yan yana oturacak..:-))

    YanıtlaSil
  2. sevgili dost
    sadece sandalyeler mi ...sinema da yok...ama frigo satılıyor hala buralarda ben frigomu alacağım ve hayallerime sığınacağım..

    YanıtlaSil